En söndag i dödens tecken

I söndags var vi på besök på Gamla kyrkogården här i Uppsala. Det var ett digert program med diverse, lite udda aktiviteter under dagen. "Kratta din egen grav", "Möt en dödgrävare" och lite annat intressant.
Bland annat så följde vi med på en guidad visning där vi fick veta lite mer om "personerna bakom inskriptionen på stenen". (Det kändes lite som en naturlig uppföljning på den tomb-spotting som vi ägnade oss åt i Florens.. :).)
Förutom uppenbara kändisar som Gustav Fröding, Erik Gustaf Geijer och Dag Hammarskjöld så passerade vi Ida Norrby (hon som står bakom ett av landets mest spridda verk, Hemmets kokbok), Sven Lilja (som startade Allsång på Skansen 1935) och Ann-Margret Holmgren (förkämpe för kvinnlig rösträtt i Sverige).


Vår guide, här framför familjen Hammarskjölds familjegrav. Lite Gestapo-varning på looken :).

En hel radda professorer, nobelpristagare, ministrar och akademiledamöter ligger också på kyrkogården, som faktiskt "bebos" av hela 17.000 invånare. Som en mindre svensk stad, fast på en betydligt mindre yta.

Efter rundturen bland gravstenarna så fick vi lära oss lite mer om gravgrävning. Hur man säkrar upp att graven inte rasar igen, olika typer av gravskick (enkel kist-, dubbel kist- urngravar, kammare mm), problem som en dödgrävare kan stöta på, att tjälen sällan går längre ner än en meter här i Mälardalen, hur många lager med dödingar man kan ha ovanpå varann, att det inte längre är möjligt att få förtur på gravplats (inte ens om man har mycket pengar) och inte minst hur man fyller igen en grav (kanske med anledning av Uppdrag Gransknings reportage i frågan).


Mojängen till vänster används då det är tjäle i backen. Tinar upp ner till 1 m på ett dygn. Till höger förevisas den ram som man använder när graven "stämplas" dvs då man stadgar upp sidoväggarna under grävning och inför gravsättning. Gravarna grävs ner till 2.50 m djup, flera ton Upplandslera schaktas upp. Och läggs ner igen.


Här förevisas hur man höljer graven (täcker kistan med jord) innan det övre stämplingslagret tas bort.

Vi missade tyvärr gravkrattningen. Men vi fick se lite olika förslag som elever från Bolandsskolans estetiska program hade gjort, till tävlingen "Uppsalamönstret 2009", som gick ut på att hitta på krattmönster med Uppsalaanknytning.


Den här var lite fin, med Uppsala högar, Fyrisån och lite sånt.

Dom gravar som var krattade för tävlingen hade särskilda skyltar där det stod "Tävlingsgrav". Det var lite skoj tyckte jag, och tänkte på alla tävlingsinriktade i min närhet (ni vet vilka ni är :)). 


Kände en viss lättnad inombords att Ken har styrt bort från allt sånt där med att konkurrere..



Kommentarer
Postat av: Törna

jo Ken har ju verkligen tonat ner tävlandet och så där...

2009-09-22 @ 23:49:57
Postat av: Ken

Jo, faktisk...

2009-09-24 @ 16:09:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0