Gott slut!

Ett riktigt Gott Slut och ett lysande Gott Nytt År önskar jag hela världen, och i synnerhet alla som jag känner!

Kram, puss och skål!Nu får datorn stå på standby till nästa år...

Eko

Hanna satsar på ett eko-år 2009. Well, det som är mest eko i hennes detaljerade regelverk är väl typ att kläder och inredning ska köpas ekologiska eller second hand, och att om man går och handlar på mammas ICA-kort så ska man handla ekologiska varor. 
(Med tanke på att hon inte köper någon inredning och redan köper en hel del kläder på second hand så tror jag inte det innebär så stor förändring...inte för henne i alla fall. Men tanken är god!)
 
Miljövänligt är kanske också att Ken har nischat in sig på återcirkulering av stearin. Vi bränner ju en hel del ljus så här års, så han smälter ner alla gamla stumpar och häller dom i Pringles-rör (perfekt storlek för blockljus).
Vi blir förstås lite fetare av alla chips, men då kan vi ju dra ner på värmen här i huset också.
Ekologisk OCH ekonomiskt :).


Senaste veckans blockljusproduktion.
Birdie nam-nam

Vi fick två fina fågelmatsautomater i julklapp av mamma och Gunnar. Och dom är laddade, upphängda och redo att ta emot sina besökare.
Det är bara ett problem.
Det finns inga småfåglar i våran trädgård. Frågan är om det finns några i hela hooden. Dom enda flygfän jag sett här är skator och kråkor.
Kanske beror det på alla katter. Eller så beror det på att folk ställer ut sopor som drar till sig skatorna som skrämmer bort småfåglarna. Eller så är det för att våra träd inte har några bra grenar att hänga automaterna i (inte om vi vill kunna fylla på dem iallafall).
Jag vet inte.
Det enda jag vet är att dom där gulliga talgoxarna och domherrarna är nån annanstans än på Kantarellvägen.


Koooomsikomsikomsi.....

När bimbos bloggar

Läste att en av alla dessa tonårsbloggare ondgjort sig över stackars Karl-Bertil Jonssons julafton. Kommunistskit kallade hon det visst. Det var många som reagerade så hon försvarade sig med att man ju inte gör några goda gärningar med att stjäla och att Tage D romantiserar begreppet stöld.
Fair enough, men det känns lite som en efterkonstruktion.
Med vanlig logik måste man väl anta att det hon egentligen menade är att alla kommunister är tjuvar?Hoppsan...

Ungar i den där åldern plankar ju gärna attityder som känns gångbara för tillfället. Arv+miljö osv. Så man ska väl inte ge upp hoppet om dom bara för att det hoppar ut lite grodor då och då.

Själv byter jag bara kanal om det är nåt jag inte vill se.

Xmas update

Nu är det ljus här i vårt hus - i år igen. Julpyntet är framplockat och julgranen står så grön och grann i stugan. Har den här lilla duksnutten på kylskåpet för att påminna om förra julen då vi nästan lyckades fjutta eld på huset.Planeringsmässigt är ju den här julen den bästa på många år. Ledig från 20 dec, alla julklappar klara redan den 21. Och sen officiellt ledig fram till 7 januari. Grymt. Och Ida är hemplockad från Spanien så familjen är komplett i nästan tre veckor.

Julafton var lagom såsig. Traditionsenlig träning på Bosses julpass, sen hem och fixa Janssons. Ida och Hanna kom vid 12-tiden, sen plockade vi ihop julmat så att vi hann käka innan Kalle Anka började. Sen julklappsutdelning och soffkoma. Perfekt.
Och idag har vi varit förbi mor min i Västerås och ätit engelsk julmat också. Det är årets mesta släktträff. Vi brukar vara så många så man kan knappt röra sig. För att inte förorsaka en total dominoeffekt får man nöja sig med att vinka till sina släktingar från ena hörnet av vardagsrummet till det andra.


För övrigt alltid lika intressant att bli uppdaterad på årets skvaller (som boende i förskingringen i Uppsala så ligger man lite efter).  I vår familj finns allt - från uppslitande vårdnadstvister, misshandel, otrohet och diverse psykisk sjukdom. Alla (urmodern, urfadern och deras respektive avkommor) har bytt partners minst en gång genom åren och det är alltid lika spännande vilka nya ansikten man ska träffa (i år var det tre, varav två utbytta och en helt ny och fräsch).

Men kalkonen består, liksom plum puddingen. Jag tycker om plum pudding.


Vad har mer hänt? Tja, har klarat mig genom 42,5 år, tre graviditeter och diverse andra aktiviteter utan blåröda svullnader men i måndags när jag stod i köket och fixade julgodis hela dagen lyckades jag ådra (sic!) mig mitt första åderbråck. Kände hur det kom smygande, no return. 
Men men, det var väl väntat. Godiset blev gott iallafall.


Årets julgodis. Lingonfudgen är grym, och knäcken blev bättre än någonsin.


 


Det rör på sig

Vissa saker är ju lite ketchupartade. Som renoveringen av Meijas blivande rum, tidigare förråd/Ken-kontor.
Projektet började väl typ i våras, men somnade in och har sovit Törnrosasömn fram tills nu. När vi inser att Ida snart kommer hem och inte kommer att vilja ha alla Meijas grejor i sitt rum.

Jag har fixat det sista på målerierna och Ken har lagt golv. Och så har vi klämt dit en fototapet, det hjälptes vi åt med. Nu finns det passande golvlister hemma så det behövs bara en sväng till IKEA (golvet tog slut), sen är vi nästan hemma.

Vi har också funderat på hur vi ska fixa in en säng där. Det är ju så litet så man vill inte ockupera hela golvet med den. Det lutar åt en "loftsäng", fast på ca 1.10 höjd, som går från vägg till vägg. Lite trixigt eftersom det finns diverse rör och fönster i vägen, så vi behöver nog en snickare till jul (Reinfeldt tycker ju vi ska ge varandra julklappar som ger svenska jobb..). Det blir nog bra när det blir klart.

Och då är faktiskt grovköket och pannrummet dom enda riktigt supersunkiga rummen vi har kvar i huset. Sen har vi halvsunkiga bitar med övermålade vävtapeter, som hallen och trappen, men det kan man leva med ett litet tag till.
Och sen kan vi börja om från början.

Över till lite sci-fi som redan är här. Var på SVAs forskningsdag för ett par veckor sen, och lyssnade på ett par intressanta föredrag om bioinformatik i allmänhet, och genomik i synnerhet. Tekniken har ju kommit så pass långt nu att det är fullt möjligt att sekvensera hela genom (även om det tar tid) och också att jämföra mellan djurarter osv, det är inget nytt. Det som emellertid börjar komma nu är att det här liksom blir var mans egendom. Redan i fjol funderade jag på att ge Ken en present från National Geographic som gick (går) ut på att man får skicka in ett litet DNA-prov på sig själv (typ svabba insidan av kinden eller nåt), och sen kunde man få se vilka förfäder man hade och varifrån de kom.
Nu fick jag lära mig att det finns flera sajter där man kan skicka in motsvarande prov och kolla hur det står till med anlag för en hel radda (mer eller mindre verifierade) ärftliga sjukdomar (hur glad man nu blir av att veta det om man inte kan göra något åt det och det kanske inte ens kommer att bryta ut...). Plus kolla släktskap, och eventuella partners kompatibilitet i samma paket.
En av sajterna heter 23andMe.com och startades av två kvinnor, Linda Avey och Anne Wojcicki. Enormt populärt tycks det vara, och företaget bygger sakta men säkert upp en gigantisk biobank med material som folk frivilligt skickat in.
Glömde jag säga vem Anne är gift med?
Han heter Sergey Brin, och var en av de som skapade Google. Google stoppade för övrigt in 3,9 miljoner dollar i 23andMe vid starten.
Eh..var det nån som var bekymrad över vad facebook kan användas till...?

Långlandet

Ska till Jönköping imorgon, till Jordbruksverket, och för att spara pengar till staten/skattebetalarna (dig och mig) så tar jag tåget.
Mötet börjar 13.00.
Jag kunde välja mellan att åka 7.23 och vara framme 1,5 timme före mötet började, eller åka 7.51 och vara framme precis 13 (en minut över). valde det senare. Men dryga fem timmar kors och tvärs i Västergötland...på det tar jag mig ju ner till Marocko... Ugh.
Sverige är ett långt och decentraliserat land.RSS 2.0