En ny värld öppnar sig

Mmmm...banangröt! Noa har fått den första glimten av en hel framtid fylld av smakupplevelser, ett helt liv med mat, till glädje och njutning förhoppningsvis..


Det finns annat än mammas mat som är god, det känns tryggt att veta.

Crosses in the roof

Inatt sov jag från att jag gick och lade mig vid 23-snåret till klockan 6 på morgonen. Vilket betyder att Noa sov hela natten för första gången.
En konstig och annorlunda känsla, inte helt oangenäm!

Meija går på en 10-dagars penicillinkur. Det började med en röd fläck på ryggen som kliade, och som visade sig vara borrelia.
Vi har inte sett någon fästing, men det var en prick mitt i, så nånting har antagligen suttit där.


Ett klassiskt erythema migrans.

Äta penicillin är inte det roligaste (smakar ju faan) men hon är ganska tapper. Några duster har vi tagit, men med lite Danonino som smörjmedel och vatten att skölja ner med så kan det funka om hon är på humör.


Nedräkning!

Håller på att försöka hjälpa Ida att fixa i ordning på sitt rum. Det går.....inte så fort. Första steget var att sälja loftsängen. Och fixa en byrå. Vi åkte till IKEA och köpte en MALM, men hon blev osäker på om den var för stor och blaffig. Sen kom vi på att min gamla byrå som pappa byggt stod i garaget. Så den fick komma till användning i gen, det var ju bra.
En hel del skräp har slängts, en hel del grejer har sorterats ut. Polluxböckerna ska säljas.
Vi får se vart det slutar.

Igår var vi iväg och lämnade tillbaka MALM-byrån iallafall. Passade också på att åka förbi återvinningen och slänga lite saker (Hm. Låter som en contradiction in terms?). Som vanligt på en lördag var det fullt av folk där. Man tror nästan att det är kön till Gotlandsfärjan vid midsommar.


Nynäshamn eller Uppsala??

Noa gillar när det händer saker
, så han är ett tacksamt ressällskap. Innan vi drog till IKEA var vi tvungna att få i oss lite lunch, så det blev Donken. Det var först när vi suttit där en stund som jag kom på att Noa faktiskt var med också. Han satt på golvet i bilbarnstolen och filosoferade för sig själv. 


När får man åka hem?

I måndags var han med mig till F&S när jag tränade. Dom har ett superbra lunchpass på 75 minuter - skivstång + kondition. Och det bästa av allt - dom har barnvakter! Tre mogna damer passar på småttingarna medan mamma eller pappa är inne och svettas.


Det gäller att hålla koll på knoddarna..

Vi har två påsar med gamla Ken-leksaker i köket, en med smurfar och en med bilar. Båda används flitigt. Tur att Ken haft sitt barnasinne med sig hela livet.
Fast..hm...jag har ju faktiskt kvar mina gamla plasthästar kvar uppe på vinden...
Kanske dags att ta fram dom nu.


Här en ögonblicksbild ur smurflivet, så här i Idol-tider.. (smurfarna till vänster är kör, och dom tillhöger är publik..)


Noa gillar...

-1ab7e86aaca6091bc93c4f03bab1a32.png

Noa gillar att hålla koll på vad som händer i trädgården.


En söndag i dödens tecken

I söndags var vi på besök på Gamla kyrkogården här i Uppsala. Det var ett digert program med diverse, lite udda aktiviteter under dagen. "Kratta din egen grav", "Möt en dödgrävare" och lite annat intressant.
Bland annat så följde vi med på en guidad visning där vi fick veta lite mer om "personerna bakom inskriptionen på stenen". (Det kändes lite som en naturlig uppföljning på den tomb-spotting som vi ägnade oss åt i Florens.. :).)
Förutom uppenbara kändisar som Gustav Fröding, Erik Gustaf Geijer och Dag Hammarskjöld så passerade vi Ida Norrby (hon som står bakom ett av landets mest spridda verk, Hemmets kokbok), Sven Lilja (som startade Allsång på Skansen 1935) och Ann-Margret Holmgren (förkämpe för kvinnlig rösträtt i Sverige).


Vår guide, här framför familjen Hammarskjölds familjegrav. Lite Gestapo-varning på looken :).

En hel radda professorer, nobelpristagare, ministrar och akademiledamöter ligger också på kyrkogården, som faktiskt "bebos" av hela 17.000 invånare. Som en mindre svensk stad, fast på en betydligt mindre yta.

Efter rundturen bland gravstenarna så fick vi lära oss lite mer om gravgrävning. Hur man säkrar upp att graven inte rasar igen, olika typer av gravskick (enkel kist-, dubbel kist- urngravar, kammare mm), problem som en dödgrävare kan stöta på, att tjälen sällan går längre ner än en meter här i Mälardalen, hur många lager med dödingar man kan ha ovanpå varann, att det inte längre är möjligt att få förtur på gravplats (inte ens om man har mycket pengar) och inte minst hur man fyller igen en grav (kanske med anledning av Uppdrag Gransknings reportage i frågan).


Mojängen till vänster används då det är tjäle i backen. Tinar upp ner till 1 m på ett dygn. Till höger förevisas den ram som man använder när graven "stämplas" dvs då man stadgar upp sidoväggarna under grävning och inför gravsättning. Gravarna grävs ner till 2.50 m djup, flera ton Upplandslera schaktas upp. Och läggs ner igen.


Här förevisas hur man höljer graven (täcker kistan med jord) innan det övre stämplingslagret tas bort.

Vi missade tyvärr gravkrattningen. Men vi fick se lite olika förslag som elever från Bolandsskolans estetiska program hade gjort, till tävlingen "Uppsalamönstret 2009", som gick ut på att hitta på krattmönster med Uppsalaanknytning.


Den här var lite fin, med Uppsala högar, Fyrisån och lite sånt.

Dom gravar som var krattade för tävlingen hade särskilda skyltar där det stod "Tävlingsgrav". Det var lite skoj tyckte jag, och tänkte på alla tävlingsinriktade i min närhet (ni vet vilka ni är :)). 


Kände en viss lättnad inombords att Ken har styrt bort från allt sånt där med att konkurrere..Äpplen och morötter

Hade skrivit in i kalendern att vi skulle få våra nya fönster levererade förra veckan eller den här. Men istället kom ett brev där Mockfjärds berättade att man fått vår reklamation och bad så mycket om ursäkt. Frågetecken? Vi har varken fått fönster eller reklamerat. Visade sig att det var transportören som gjort det efter att ett av fönstren gått sönder, men ingen berättade för oss. Nu dröjer det ytterligare 3-4 veckor innan dom kan monteras. Brrr. Man får väl ta på sig en extra tröja den dagen.

I måndags fyllde Noa 4 månader och i tisdags var jag och vägde honom. Hela 8260 g nu.


Nån sa att det ska gå att äta sånt här, men jag är skeptisk..

Marie fortsätter att spurta med sitt avhandlingsskrivande och jag läser och läser. Nu är det snart klart, snart, snart..!


Det är iallafall helt OK kontorsmiljö på Kantarellvägen.

Och Ken har skördat alla äpplen han kunde få tag på från vårt konstiga äppelträd, det blev väl en 10-12 stycken sisådär. Så vi har ätit smulpaj och äppelsockerkaka i dagarna tre, mmmmm.

Idas loftsäng är såld, Blocket förstås. Skönt, det var steg 1 i att få ordning på det rummet. Min älskade dotter är en sann "procrastinating hamster", men idag överraskade hon både mig och sig själv tror jag med att slänga ut ett gäng gamla hyllor som ska till återvinningen, med innehåll. (Jag vet vad hon vill, hon vill åka till IKEA och köpa en ny byrå, och hon vet att vi inte åker dit innan det finns plats i rummet...)

Eva/Besta/farmor kom i onsdags, alltid lika trevligt. Meija älskar sin farmor, dom har så kul tillsammans.


Noa gillar också sin Besta.

Och idag fick Ken och jag lyxen att låna hennes bil, samma lilla sportbil som vi åkte genom Europa med för några år sen, för en tre-timmarstur ut till Linnés Hammarby. Barnpassning ingick i paketet, så jag såg till att Noa var fulltankad innan vi drog.
Det var äppeldagar där ute med sortbestämning och lite annat. Synd att vi hunnit äta upp alla våra, skulle varit kul att få ett utlåtande.


Man får passa på att njuta av dom sista somriga dagarna... Trädet i bakgrunden bär för övrigt äpplen av sorten Råby Rubin. En buske av den sorten hittades för 30 år sen på Råby gård i Rytterne socken, mina gamla hemtrakter. Såg också Fiholmsäpplen bland alla sorter som var utställda. Inte visste jag att jag är uppvuxen i värsta äppelcountyt.


Fint väder och benen fulla med spring.

Vädret var fantastiskt och guidningen inne i Linnés hem var kul och intressant. En gammal farbror, han var säkert över 80, tyckte att min tröja var så fin, haha.


Min fina tröja.

Det var länge sen jag var ut till Linnés Hammarby, säkert 15 år sen. Men det har fixats till ordentligt sen Linnéjubileet för några år sen och är väl värt ett besök. Vi hann inte se allt, tiden gick fort, så vi lär väl åka ut dit igen vad det lider.


En apelmes eller kanske en astrakanskata?

Meija har börjat fota så snart hon får chansen, alltid lika spännande att sätta på kameran och se vad som dyker upp.


Självporträtt.


Pappa.


Takstudie.

Digitalkameror är ett fantastiskt påfund. Jag har fortfarande kvar bilderna från första rullen med min första kamera, en Kodak Instamatic. Det var andra tider det. Inget kreativt knäppande med direkt feedback där inte.
Det var inte bara bättre förr i tiden.


Tio dagar av mitt liv

Ett litet sammandrag av vad som försigått sedan sist.
(Här ska man visst skriva: OBS Långt inlägg!)

Ken har ju redan hunnit avslöja en del, som att vi bytt värmeväxlare och varit på stadsvandring, och att vi hälsade på ute i Roslagen hos Berggrenbarnen och deras föräldrar förra helgen. Kul!
Dagen efter var jag allmänt seg, men lyckades iallafall jobba vidare på att tömma frysen inför avfrostning, så det blev kalops (som sen blev till fyllning i smördegskrustader dagen efter :-)! Påminde lite om roast beef och yorkshire pudding på nåt sätt).

Bilen har varit på plåtverkstad och vi har haft hyrbil (hela det äventyret har Ken också bloggat om). Kan bara säga att det var trevligt att köra Toyota, den kändes hemtam på nåt vis. Kanske för att den var gammal och väl inkörd (årsmodell -97). Kanske det bidrog till att jag glömde att tanka innan jag lämnade tillbaka den. Kändes lite pinsamt, speciellt som jag också lämnade tillbaka den med spricka i vindrutan. 


Bil återlämnad. 

Ägnade också veckan åt att sakta döda ett dåligt samvete. Efter pestiviruskonferensen som jag orgade i fjol så tog jag (dumt nog) på mig att vara gästredaktör för en specialutgåva av Veterinary Microbiology, med artiklar som bygger på några av presentationerna på konferensen. För att göra en lång historia kort så har det varit allmänt struligt. Först nu, ett år sedan konferensen, börjar det hela bli klart.
Blä, aldrig igen.

Det är också mycket läsa nu. Marie, en av mina doktorander, håller på att spurta och producerar text i ett rasande tempo. Jag läser och ger feedback. Det börjar bli riktigt bra nu tycker jag!
Och i fredags satt jag i betygsnämnden vid försvaret av den här avhandlingen. Trevlig bok att läsa det med, läste merparten av den vid sidan av poolen nere i Toscana vilket liksom gjorde den extra trevlig.


A hard day at work.

På kvällen var det fest, och Noa och jag fick sitta tillsammans, det var ju bra. Han skötte sig för övrigt helt lysande, ju mer ljud desto lugnare blev han. En riktig partykille.I torsdags var frysen redo att laddas igen, så vi åkte till ICA Maxi i Stenhagen. Till min stora lycka såg jag att Lild-butiken som ligger granne har fått lov att stänga igen.


Lidl har tagit ner skylten.

Jag vet inte riktigt varför, men jag hyser oresonlig agg och motvilja mot Lidl, har aldrig satt min fot i en av deras butiker och kommer aldrig att göra det om jag kan slippa. Jag tror det började med att de bestämde sig för att importera mjölk bara för att de inte lyckades få igenom sin vilja att all mjölk skulle säljas under deras eget märke. Sen har man läst om att personalen inte fick vara med i facket och lite annat. Allt negativt har jag sett och om det stått något positivt har jag förträngt det. Ingen objektivitet här inte. Nu hoppas jag bara att de ska få stänga i Gottsunda också. Bra kan det iallafall inte gå, det är nästan alltid öde på parkeringen.

Frystömningen gjorde att vi blev tvungna att göra oss av med alla ihopsamlade brödkanter. Vilket gav oss anledning att ta en tur ner till Svandammen också.


Det är lätt att bli poppis i det här gänget.

Gårdagen bjöd på Kulturnatt i Uppsala. Det fanns hur mycket som helst att se på, från capoeira och lindy hop på Stora torget till experimentella pianoimprovisationer, butohdans, stumfilm, lyrik och astronomi mm mm mm mm runt om i hela staden. Ett fantastiskt arrangemang, men vi nöjde oss med att låta näsan styra, knalla runt lite i stan och ta in det som vi råkade snubbla över. Vi åkte högst upp i Musikens Hus och kollade på utsikten, Ida pekade ut sin nya skola (SPUNK) och sen gick vi ner på torget och köpte finkultur för 10:- stycket (Snövit, Gothika mm).


Utsikt österut. Torghandel på Vaksala torg.


Utsikt västerut. Slottet, Carolina Rediviva och domkyrkan.

Vår vana trogen gick vi och fikade, denna gång på Güntherska. Och på väg tillbaka till bilen gick vi in på Godsmagasinet och kollade på Stickspårets rea. Sen var vi rätt nöjda, och åkte hem och kollade på Vicky Cristina Barcelona.
Vi har nämligen ett gratis abonnemang på LOVEFiLM den här månaden, så vi kan kolla på så mycket film vi hinner. LOVEFiLM har ett ganska väl genomtänkt, men ack så förgängligt koncept. Hur länge kan det egentligen fungera att skicka dvd-filmer kors och tvärs på det viset?


Ida och Meija framför ingången till Idas nya skola. Lite hemligt ställe vid Sivia torg. 


Lite mammareflektioner

Det är fantastiskt med små bebisar. Allt går bara i en riktning => => => framåt, utveckling.
Leenden, joller, rulla runt, ta saker, sitta..gå. Det enda man kan vara säker på är att dom kommer att vara annorlunda imorgon. Kunna mer, vara argare eller gladare, sova bättre eller sämre. Och att dom aldrig mer kommer att vara så små som den här dagen, just nu.

 
Så liten blev han aldrig mer.

Vi tar mycket bilder, men egentligen borde man filma mer - få med rörelserna, ljuden. Man glömmer så snabbt. Och det är ju nu det händer, inte imorgon.


Hallå kompis!

Noa har blivit proffs på att rulla runt på mage, men han suger på att rulla tillbaks på rygg. Med resultat att han tröttnar efter en stund och blir heligt förbannad. Bäst är livet när det händer saker, när man åker bil eller är på fest. Det har blivit vanligare att vi tar honom på en barnvagnstur för att han ska somna, han som älskat att lägga sig i sängen med snuttetrasa och tryna sig till sömns. Han har blivit så pass stadig att han kan sitta i barnstolen med lite stöd. Så det är så klart roligare än att ligga på rygg och kolla i taket. 

Naglarna växer som gräs och måste hållas efter, och det finns ju lite olika sätt; bita, fila, klippa med sax eller vanlig nagelklippare. Man vill ju inte klippa i fingertoppen, och risken är ganska uppenbar på en ryckig liten hand eller fot. Att smyga sig på dom i sömnen är inte min grej. Men jag har kommit på ett nytt sätt som funkar på Noa iallafall. Att hålla ner armen/foten mot skötbordet, utan att hålla i tårna/fingrarna. Han slappnar av och man kan lirka dit klipparen utan att riskera att armen/benet rycks undan eller viftar till.

Han blir 4 månader imorgon, och då säger ju skolböckerna att det kan vara dags att börja introducera lite smakportioner av vanlig mat. Redan nu kunde jag ju ha börjat träna honom på att ta flaska, det underlättar ju en del när man ska iväg av nån anledning.
Men jag har insett att jag nog är lite lat. Jag tycker det är meckigt att sitta och pumpa ur och jag tycker det är praktiskt att bara hänga ut en tutte när det börjar kurra i magen. 
Fast nu börjar det väl bli dags. Ack ja. Jobbigt. Samtidigt känner jag inte att jag kommer att sörja när det är färdigammat. Jag är ganska nöjd, I've had my share.

Sånt är livet med Noa idag. Imorgon är det en annan story.Hästar, ungar och gamla mostrar

I lördags var det storfrämmande i Uppsala. Beridna högvakten hade tagit sitt pick och pack och lämnat storstaden för att förgylla gatorna hos oss i förskingringen. Dagen till ära var det s.k. hästöverlämning, det var fyra nya hästar som överlämnades av Stiftelsen Beridna Högvakten till staten.


En ovanlig syn i Uppsala.


Man är ganska cool om man är pukhäst.


Det var många Uppsalabor som hade samlats på Vaksala torg för att kolla in uppvisning och hästöverlämning. Vi hade först bra utsikt från Musikens Hus, men man hörde ju inget så vi gick ut iallafall.

Har hållit på och avvecklat innehållet i frysen. Vi måste frosta av den och vi har ingenstans att flytta över grejorna; ergo, vi tömmer den. Det har tagit nån vecka eller så. Lite kul faktiskt, att tvingas till att hitta på rätter som förbrukar frysmaten. Blir lite udda skapelser som stuvade crabsticks i smördegskrustader, räk- och briepaj, pasta med bacon- och broccolisås och så bakverk som bullmuffins och muffins med lingon och choklad. På nåt sätt så flödar kreativiteten när man får lite begränsningar.
 
Precis som Meija så har Joanna fått en lillebror. Så i söndags åkte vi till Stockholm för att säga hej till honom. En sömnig liten krabat som Noa ser fram emot att leka med. Jag testade mina bullmuffins på familjen Stier och dom gick ner :).


Slagna hjältar.

Det är lika många månader mellan Meija och Joanna som mellan smågrabbarna - nästan som en tanke - men, nej :-).

Och så har ju stora Yster fyllit halvsekel. Det kan man inte tro. Eftersom vi var borta i Italien när hon hade sitt kalas så åkte vi förbi idag, dagen efter den riktiga dagen. Vissa säger ju att det bara är genom sina barn som man förstår att man åldras, jag skulle vilja säga att det är genom sina äldre syskon som man kommer på att man inte fattar det i alla fall.


Moster Jane och Noa bondar lite.

Hur som helst, min present till henne var att få gå på lyx-spabehandling - parbehandling tillsammans med lilla moi. Det var väl snällt :-D!


Fölbebisen som vi träffade första gången på nationaldagen har vuxit på sig och blivit ännu vackrare. Mörk fux som pappa Eldur. Han ska heta nåt med -snikur som tydligen betyder snål på isländska. Fast det är visst namnet på en tomte som samlar på ljusstumpar...hmm?


Vacker skymning på väg hem från Sura. Äkta carshooting (rullande bil) med mobilkamera.


Imorgon kommer Vattenfall och byter
värmeväxlare här hos oss. Det blir bra. Den gamla är jättestor och tar onödigt mycket plats. Dessutom vet vi knappt hur den funkar. Det är ju vinter snart igen så jag ser fram emot att lära mig den nya :).


RSS 2.0