Moment of truth

Idag var vi och lekte studiopublik till en av Kanal 5s nya satsningar, Sanningens ögonblick. Det är en svensk kopia av amerikanska Fox Broadcastings Moment of truth som kort och gott går ut på att hänga ut sig själv, sina attityder, fördomar, gamla förhållanden och misstag, nära och kära i National Television.
Och nu är det alltså Sveriges tur. Innan showen filmades med publik har dom tävlande fått svara på en massa intrikata frågor, kopplade till lögndetektor. Samma frågor ställs sedan igen inför publik och då är det lögndetektorns registreringar som tolkas som sanning. Om man håller sig till sanningen/svarar som lögndetektorn registrerat så kan man vinna upp till en halv miljon.
Det låter ju enkelt!
I studion sitter också några släktingar/partners/arbetskamrater till de tävlande. Dom sitter med möjlighet till veto - en fråga kan dom stoppa - men inte mer. 

Vi fick träffa, i tur och ordning, Leif, Mattias och Lotta. Ganska snart insåg man hur de var castade. Leif skulle komma ut som Rasisten, Mattias som Blivande HomoPolis Med Dålig Moral (undrar om Hämä och Jossan vet vem han är?) och Lotta som Utseendefixerad och Ytlig Bitch. Alla blev de skärskådade av Pontus Gårdinger i programledarstolen, Femmans trogna cockerspaniel.

Varken Lotta, Leif eller Mattias vann några pengar.
Leif sköt sig själv i foten. Han hade tydligen sagt ja på frågan om han såg ner på invandrare och försökte sen ta tillbaka det när han satt i heta stolen, liiite sent påkommet. Stackars Mattias hade kommit upp till 75 000 kronors-nivån och på väg mot 150 000 blev han tillfrågad om han varit otrogen mot sin pojkvän. Han svarade nej, men lögndetektorn sa att det var falskt. Killen fattade ingenting. Hans partner fattade ingenting. Vi fattade ingenting.
Ännu mer obegripligt blev det när Lotta åkte ut för att hon svarade nej på frågan om hon någon gång blivit skadeglad när en väninna gått upp i vikt. Varför ljuga om något sådant liksom när man ställer upp i ett program av det här slaget? Hon såg ut som ett frågetecken och sa nåt om att varför skulle hon bli det, hon hade själv haft viktproblem och visste hur det var.
Men lögndetektorn visste bättre.

Asså, en lögndetektor är ju som vilket diagnostiskt test som helst. Det är bara en sak som är säker när det gäller tester, och det är att det inte finns någon som är perfekt. Just lögndetektorn bygger ju dels på stressreaktioner, dels en person som tolkar det hela - så det är ju ganska lätt att förstå att det finns felkällor.
Det känns inte riktigt lovande för den här produktionen när man går därifrån med en känsla av att det är lögndetektorn som ljuger... eller så har Mattias some explaining to do...

I den amerikanska versionen av Sanningens ögonblick så spelar publiken en ganska viktig roll. Typ The Moral Majority som högljutt förfasar sig över de spörsmål som ställs och ännu mer över vad svaret månne bliva...
Jag tror vi var rätt bleka i jämförelse. (Kändes mest pinsamt att förfasas över frågor som "Har du nån gång klippt tånaglarna i vardagsrummet?".)

Men men. Vi ska inte gnälla. Vi fick gratis kaffe och macka/bulle plus godis och chips, och åkte dessutom från Frihamnen med tre CD-skivor som vi vann på inträdeslotten, så hey, we'll come back anytime!
Om man nu inte blir svartlistad som värsta spoilern dårå... : ]..


Kommentarer
Postat av: fraze

Vi brukar se det ibland här i USA. Man dras till det på samma sätt som till en trafikolycka.
Men just lögndetektorn känns som sagt som det riktigt svaga kortet. Det går ju aldrig att lita på att det blir rätt. Sen blir spänningsmomentet väldigt konstigt och ointressant när de har erkänt nåt negativt och de sen drar ut på true/false. Typ: Har du varit otrogen? Offret säger: Ja. Sen spelar de spänningsmusik i flera sekunder.
Hur ska man tolka det om lögndetektorn säger false? Han aldrig varit otrogen, han bara sa det för att verka tuff?
;)

2008-03-16 @ 23:01:40
Postat av: @

Trafikolycka var ordet sa Bull.
Ja det är ett lite märkligt program, och det blev väldigt märklig stämning när dom som tävlade fick reda på att de svarat falskt. Weird.

2008-03-17 @ 20:36:14
URL: http://snabelann.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0