Linslus på Skansen


Hanna och hennes kompisar Martina och Agnes köade i 10 timmar, belöningen var en plats nästan längst fram.


Hm. Undrar om hon kan texten...?


Yey, kamera!

Meija välter...

0-56ce8b3caa890a80a04430e48af3a562.png

Meija välter kor i Lövstabruk.


Uppdatering Stockholmsturister

Igår var vädret lite bättre, vi gick lite mindre, vi fick massage och hamburgare på McDonalds. Bättre förutsättningar för att alla skulle orka med andra ord. Efter lunchen, som var ganska sen, hann vi snoka runt lite inne på Beyond Retro, kul affär. Hanna köpte en jeansskjorta, Ida ville inte kolla så mycket eftersom hon inte har råd att köpa nånting, jag gick och nöp i färgglada paljettklänningar och tänkte att det här är ett ställe som blir bra att leta festkläder på nån gång och Meija sprang runt och gömde sig bland klädställningarna. Noa låg vaken och funderade över om det var något på väg ut.
Dagens kändisspotting blev Johan Palm, ingen hårdvara men brist på annat så var det ju iallafall något.Klockan hade hunnit bli 16 när vi lämnade Scandic på Wallingatan och åkte mot Naturhistoriska och Cosmonova. Helt galet egentligen eftersom det finns så mycket mer att se där, men det var iallafall öppet till 19. Och det räckte rätt bra med tre timmar för våran lilla grupp. Precis som på Tekniska museet så fick inte bebisar gå på bion så vi fick tyvärr dela upp oss; Meija och mamma för sig och Ida och Hanna för sig. Meija tyckte att Kollisioner i rymden var en jätteläskig film så det var nog tur att det var mamma som satt bredvid.

Efter filmen hann vi titta lite på dinosaurierna och på den Sinnrika människan. Vi såg Dinosaurie Rex som Meija kallar den, och en massa små bebisdinosaurier som precis kommit ut ur ägget.


Grrrrr....

Dessutom kollade vi hörsel och gjorde stresstest; Ida hörde som en falk och jag var döv (ingen nyhet). Hanna blev inte stressad av stresstestet så det fanns inte så mycket stress att dämpa, men hon lyckades iallafall få det att se snyggt ut på skärmen. Noa låg mest vaken och filosoferade, Meija sprang runt och tryckte på knappar.
Vi stannade tills museet stängde, gladde oss åt att vi sluppit p-bot trots att vi inte betalat och styrde kosan hemåt.

Hoppas mina stora tjejer vill åka iväg med mamma fler gånger, trots alla inneboende utmaningar med ett sånt här upplägg.... :). Det är kanske det som är resan egentligen, mer än allt man gör.


Dagens inlägg i könsrollsdebatten

0-3bc68826ac338a093265339f8bee525f.png


Bra artikel i UNT idag om hur flickor och pojkar motas in i sina könsrollsfack. Vi försöker tänka på sånt men det finns ju starka motkrafter överallt i samhället. Med flickleksaker som handlar om vardagsnära saker och där man ska vara snäll och inte slå dockan i huvudet och pojkleksaker som kan flyga till andra solsystem och är osårbara...

Meija leker väldigt mycket prinsessa och det mesta ska helst vara rosa, men hon gillar bilarna också. Fast hon leker mest sociala lekar med dom, typ dagis med fröknar och barn...


Stockholmsturister

Kände att det blivit så mycket resa med bara lilla familjen hittills i år, och att jag ville göra nåt med Ida och Hanna också den här sommaren. Men dom är också rätt svårbokade, så vi har klämt in ett par dagar i huvudstaden med hotellfrukost och sånt. Att jag åker iväg med Ida och Hanna innebär att Meija och Noa också åker iväg förstås, för Ken jobbar, dagis är stängt, Noa äter bara tuttmjölk osv.


Fem minuter efter incheckning - Meija kollar in Disneychannel och testar sängen.

Det har varit en spännande erfarenhet hittills, med ett rum som alla sover i, två som är vakna till 2-3 på natten och helst sover till 12, och ett annat gäng som somnar runt 21-22 men vaknar 7. Allt tar tid, att att åka buss och gå på restaurang känns som familjen Taikon på utflykt. Mycket har handlat om mat. Det krävs ju lite framförhållning att tajma bebismatning med akuta tonårsblodsockerfall och 5-åringströtthet.

Hur som helst, vi har iallafall kollat in 4-dimensionell film, cino4, på Tekniska museet i måndags, det var kul. Hann inte kolla in museet så mycket tyvärr, för det stängde sen, men deras butik var kul iallafall. Många bra presentuppslag. Uteserveringen var helt OK men det verkar som att gråsparvarna pinkat in revir (bokstavligen), Ida blev bombbajsad av en gråsparv (Hanna menade att somliga straffar Gud direkt). På kvällen åt vi italienskt till överpris på Drottninggatan (strategiskt nära tillbaka till hotellet), så turistkänslan var fullkomlig.


Cool ångdriven brandspruta i maskinhallen på Tekniska museet.

Igår var tanken att vi skulle spendera lite tid med att kolla in lite butiker på Söder. Men när vi traskade ner för Sankt Paulsgatan mot Götgatan och passerade innehållet i en använd kattlåda, spyor och en död fågel på en sträcka av 30 meter så sattes ribban för dagen. Secondhandbutiken Brandstationen var stängd trots att den enligt alla uppgifter borde varit öppen. Lite surt, inte ens en lapp. MultiKulti hade ingen kul musik och bara fika när det enligt mat-och-sov-klockan började bli lunchdags. Mosebacke dissades och en viss oenighet rådde om huruvida vi skulle sätta oss på närmaste Donk eller kanske vidga våra vyer lite. Till slut blev det ett ställe på Götgatan eftersom det var flera hundra meter kvar till Medborgarplatsen.

Planen var sen att åka till Rosendal, det är ju så himla fint där så här års, så vi tog färjan över till Djurgården. Det började regna när vi gick av båten och den korta promenaden upp till trädgården var tillräcklig för att blöta ner oss till både kropp och själ. 


Nyanlända till Rosendal

Gott fika var det i alla fall och jag tror alla höll med om att det är ett fint ställe, men när vi skulle tillbaka var Meija toktrött och ville bli buren, hon började dessutom klaga över ont i magen men var inte illamående eller toanödig. Att ta sig tillbaka ner till vägen där det finns buss och spårvagn började kännas som ett jätteprojekt. Ida och Hanna turades om med vagnen och jag bar Meija tills Hanna kom med den briljanta idén att lägga Meija i vagnen och bära Noa. Det funkade ganska bra (trots att en 2 månaders 7 kg's geléklump kan vara ganska otymplig att kånka på). Det var tur att vi var tre som kunde turas om att bära.
Men det blev en något tidig sorti från 47:an (jag stod vid Meija och vagnen, Noa började tröttna på värmen och Ida och Hanna såg mer och mer panikslagna ut) på Norrmalmstorg så kom vi till slut tillbaks till hotellet, chipsen och colan. Det blev middag på nedervåningen, ännu närmare hem än dagen innan.

Nu ska vi ut igen, det blir lite massage på Axelssons, fönstershopping, kanske Cosmonova mm idag, håll tummarna :)!


Rosendal =...

3059f597c8c8a2481cc5158c31c13ec8.png

Rosendal = matdags för alla


Ny kompis...

5f473fdc1cf969c584cae7a29f147d13.png

Ny kompis till Noa


Meijas utsikt...

591f99fc6cbfd391d78f67ed42cc6cfc.png

Meijas utsikt just nu


Vårdsätraviken

62e2de8088b78874e6dcc8ea1a77989e.png

Vårdsätraviken


1+1 månad = 6655 gram

Noa fortsätter sin jakt på lilla My... Nu ska han bara försöka kontrollera sina kroppsdelar också, bruden har ju visst börjat snika sig iväg så det gäller visst att fortsätta bygga...


How to look your best if you are chubby - yeaaaah

Sova och läsa är skönt


Det är mycket bebisbilder nuförtiden, både på våra och på vänners bloggar. En kombinerad effekt av modern informationsteknologi och babyboom i bekantskapskretsen. Men så är dom ju också väldigt fina fotoobjekt, knoddarna.


Mjukis-Noa

Avslöjad! En som uppskattar att det finns en bebis på Kantarellvägen är katten som bor några hus bort. Precis som Noa så sover han väldigt gott i vår barnvagn...


En lätt match för CSI's

Igår hade jag en läsdag. Jag nästan sträckläste två tredjedelar av Liza Marklunds senaste, hann färdigt den. Tänk att man kan få göra det fast man har två småungar hemma, det är ju ganska lyxigt. Meija var och lekte med Astrid på andra sidan gatan och Noa sov mest och åt lite grann.
Boken utspelar sig nere på Costa del Sol och var väl OK som några timmars sommarunderhållning. Mest underhållande var beskrivningen av svensklivet där nere, det fyllde på många fördomar :-). Det är väl ingen bok jag skulle rekommendera för den som vill ha en djup läsupplevelse, men om man vill snaska i lite uppdiktade mord och familjetragedier så har man hamnat rätt.

En gång är ingen gång men mer än noll

Vi har väldigt nära till affären och det gör att vi går dit ganska ofta. För det är ju liksom inte så krångligt att kompletteringsköpa när man tar sig dit på en minut bara. Dessutom är det praktiskt när fredagsmyssuget (chips, glass) smyger sig på, typ var och varannan kväll. En bieffekt av det här är att vår IKEA-inköpta dörrmonterade platskasseförvaring mer eller mindre är överfull - jämt. Även fast vi använder kassarna till att slänga sopor i så hinner vi inte producera sopor i samma takt som vi köper nya kassar.

Det här är naturligtvis totalt förkastligt för miljön och helt självförvållat känner vi oss verkligen som bovar varje gång vi kommer hem med en ny plastpåse från ICA Norby.... Vi har naturligtvis tänkt tanken att man skulle kunna ta med en tygpåse, inte minst eftersom vi faktiskt har drösvis av dom. Men det blir liksom inte av. Vi har till och med prövat att hänga en plastkasse vid dörren, bara så att man kan ta den i farten, men utan resultat. Kassarna fortsätter att äta hål i hushållskassan.

Men häromdagen lyckades jag faktiskt, och här är bildbevis! Tre äkta ekologiska shoppingpåsar, märkligt nog från England allesamman? - från Marks and Spencers (julklapp från chefen :-)!), en från Woolworths (den fick jag med mig hem efter konferens i Glasgow) och så den senaste, från Modbury som är världens första plastpåsfria stad, enligt egen utsago.Efter fullträffen ovan, som inträffade den 7 juli 2009, så har jag faktiskt lyckats komma ihåg att ta med mig påsarna ännu en gång!
Får se hur lång tid det tar innan vi måste börja köpa avfallspåsar istället..

Tant Brun...

0347e7b643bb21a26f030061652b12ea.png

Tant Brun


Tur på tvärs

Sen sist har vi varit på bröllopstur till Norge, och på vägen dit vi hann med ett besök hos Håkan (bror min) och Ingrid också. Vi konstaterade att det måste varit ca 4 år sen vi hälsade på på Katrineberg sist, eftersom jag inte hade sett ombyggnaden av köket förrän nu. (Fyra j-a år! Dom bor ju för sjutton i Västerås, hur svårt kan det va liksom?)
Som vanligt hade Håkan en massa lattjolajban att förevisa; whiskykällaren har utökats med exklusiv grappa, sjöarna runt huset har blivit större och fler, mitt gamla stall är numera garage åt en gul och prisbelönt de Tomaso Pantera och pimpat i italiensk caféstil (not kidding!).


Terassen på baksidan, med utsikt över "sjön". (Efter att Håkan började gräva sjöar runt om hela huset så har Lantmäteriet fått rita om sina topografiska kartor ett antal gånger...).


Läste nånstans att 6 av 10 kvinnor älskar sina husdjur mer än sin partner. Den här bilen ligger antagligen rätt bra till hos husse den med...

Vi sov över efter att ha avnjutit himmelsk goda Hjälmarekräftor och åt frukost på den numera jättestora terassen på baksidan innan vi drog vidare norrut genom min barndoms mälarlandskap, förbi Strömsholm, Kolbäck och Sörstafors, ut på E18, vidare mot Norge.

Vi åkte västerut för att vara med när Kens kusin Signe gifte sig med sin utvalde, Öyvind. Torsdag var bilresdag och tog oss från Rytterne, Västerås till Tveita, Oslo där vi sov över hos Tom, Ingvild, Amalie, Ådne, Hera och marsvinet. Fredagmorgonen shoppade vi loss - diverse presenter, barnkläder och norska smörgåspålägg - innan vi åkte norrut till Eidsvoll, där vi hoppade på Skibladner, världens äldsta (byggd 1856 i Motala) hjulångare i trafik.


Ready to board the paddleboat! Tom, Ken, Ingvild, Ådne och Amalie. 

Skibladner går på Mjösa och vi åkte med hela vägen till Kapp. Där väntade Skurt, min bil, som Eva hade varit snäll nog att transportera från Eidsvoll åt oss.


Broarna vid Minnesund och Tom på jobb.Två dagar senare åkte Ken, Noa, Meija och jag över en av dem på väg tillbaka till Sverige. 


Norge är vackert. Till och med när man tittar ut genom ett toafönster.

På fredagskvällen åkte vi till Kvikstad gård för att förfesta och grilla lite. Meija träffade sin tremänning Alfred, 3 år för första gången och dom hade jättekul ihop.


Fördelen med att bli väckt inpå småtimmarna av en liten hungrig knodd är att man får se gryningen, den här gången från fönstret på Sillongen Toten Hotell. Utsikt över golfbanan.

Lördagen var bröllopsdag, och vi passade också på att för-fira Meijas och Ingvilds födelsedag, som egentligen var igår, 6 juli.


Besta Eva konstaterar att Noa vuxit på sig sen sist dom sågs.

Vigseln blev fantastiskt fin - utomhus på en udde vid sjön Sillongen, vackert väder, vacker plats, vackert brudpar - till och med bröllopsgästerna var vackra. Vad annat att vänta i ett så vackert land. 


Signe och Öyvind vigdes av en dam från Human-Etiskt förbund - som en borgerlig vigsel ungefär. Alla kloka ord men utan dom religiösa bitarna. Tomas, bror till Signe, stod för musiken.


Man och hustru! Signe är befälet som sadlade om och läste till naprapat i Stockholm innan hon gick vidare och började studera till läkare. Öyvind hade Signe som lärare i det militära och hittade henne igen när han jobbade på SATS där hon tränade. Nu ska han bli polis.


Sommar-Meija vid stranden till Sillongen.


Bröderna Hansen jämför grejor med kusin Tomas Frithjof Jakobsen.


Ett av dom mindre estetiska inslagen på bröllopsfesten...familjen Bäver från Sverige.

På söndagsmorgonen vaknade vi till regn, vilket var skönt eftersom vi skulle komma att sitta i bilen i mer än nio timmar innan vi var hemma igen. 
Hann också med att träffa en PMS-ig bimbo från Hammarö på Värmlands-Rasta, men det är en annan historia. Precis som den osynliga vajern som kastade sig över Skurt precis framför familjen Hansen Eggereides hus i Oslo, och piskade in en redig buckla i fronten...

En fin tur!


Den här bilden får symbolisera Noas första upplevelse av sin pappas hemland - mestadels sovandes, och många timmar i bilbarnstol...
 

Också en...

77071e872f016685c08c1561bf59e688.png

Också en hyrbil. De Tomaso Pantera.


Sömnsabotören

1b5478d9e80bd6e94d573e4831694886.png

Sömnsabotören


Hyrbil igen...

0-123d28454cca67de89cafcd82d1b8290.png

Hyrbil igen


RSS 2.0