Det rör på sig

Vissa saker är ju lite ketchupartade. Som renoveringen av Meijas blivande rum, tidigare förråd/Ken-kontor.
Projektet började väl typ i våras, men somnade in och har sovit Törnrosasömn fram tills nu. När vi inser att Ida snart kommer hem och inte kommer att vilja ha alla Meijas grejor i sitt rum.

Jag har fixat det sista på målerierna och Ken har lagt golv. Och så har vi klämt dit en fototapet, det hjälptes vi åt med. Nu finns det passande golvlister hemma så det behövs bara en sväng till IKEA (golvet tog slut), sen är vi nästan hemma.

Vi har också funderat på hur vi ska fixa in en säng där. Det är ju så litet så man vill inte ockupera hela golvet med den. Det lutar åt en "loftsäng", fast på ca 1.10 höjd, som går från vägg till vägg. Lite trixigt eftersom det finns diverse rör och fönster i vägen, så vi behöver nog en snickare till jul (Reinfeldt tycker ju vi ska ge varandra julklappar som ger svenska jobb..). Det blir nog bra när det blir klart.

Och då är faktiskt grovköket och pannrummet dom enda riktigt supersunkiga rummen vi har kvar i huset. Sen har vi halvsunkiga bitar med övermålade vävtapeter, som hallen och trappen, men det kan man leva med ett litet tag till.
Och sen kan vi börja om från början.

Över till lite sci-fi som redan är här. Var på SVAs forskningsdag för ett par veckor sen, och lyssnade på ett par intressanta föredrag om bioinformatik i allmänhet, och genomik i synnerhet. Tekniken har ju kommit så pass långt nu att det är fullt möjligt att sekvensera hela genom (även om det tar tid) och också att jämföra mellan djurarter osv, det är inget nytt. Det som emellertid börjar komma nu är att det här liksom blir var mans egendom. Redan i fjol funderade jag på att ge Ken en present från National Geographic som gick (går) ut på att man får skicka in ett litet DNA-prov på sig själv (typ svabba insidan av kinden eller nåt), och sen kunde man få se vilka förfäder man hade och varifrån de kom.
Nu fick jag lära mig att det finns flera sajter där man kan skicka in motsvarande prov och kolla hur det står till med anlag för en hel radda (mer eller mindre verifierade) ärftliga sjukdomar (hur glad man nu blir av att veta det om man inte kan göra något åt det och det kanske inte ens kommer att bryta ut...). Plus kolla släktskap, och eventuella partners kompatibilitet i samma paket.
En av sajterna heter 23andMe.com och startades av två kvinnor, Linda Avey och Anne Wojcicki. Enormt populärt tycks det vara, och företaget bygger sakta men säkert upp en gigantisk biobank med material som folk frivilligt skickat in.
Glömde jag säga vem Anne är gift med?
Han heter Sergey Brin, och var en av de som skapade Google. Google stoppade för övrigt in 3,9 miljoner dollar i 23andMe vid starten.
Eh..var det nån som var bekymrad över vad facebook kan användas till...?

Kommentarer
Postat av: Ida

hörde att någon ville ha en önskelista? 1. MAT 2. MAT 3. puder från face 4. JULMUST 5. choklad 6. euro 7. shoppingdag med mamma

2008-12-11 @ 00:45:33
Postat av: Ida

Jag saknar mat.

2008-12-11 @ 00:46:36
Postat av: Ida

TVÅ TILL SAKER SOM JAG VILL (MÅSTE) HA! 1. en dyr miniräknare som har grafräknare &shit. 2. den svenska almanackan. inte den tunna, utan den med tjocka pärmar, med utförliga astronomiska beskrivningar typ.

den första till matte C, den andra till astronomi. för vidare till alla i släkten, även hanna som kan föra vidare till alla i pappas släkt. roliga klappar, huh?

2008-12-11 @ 01:25:07
Postat av: Ida

kolla annars min blogg för önskelistan!

2008-12-11 @ 21:20:52
URL: http://idaelina.blogg.se/
Postat av: Ida

förresten så vill jag klaga på dålig uppdatering av blogg. just so u know.

2008-12-15 @ 00:27:57
Postat av: m@mm@

jaja, och nu är det jul igen. Puss ses imorgon :)!

2008-12-19 @ 17:17:51
URL: http://snabelann.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0