Rädda familjen!

Den här konferensen som jag har varit på heter Zoonoses: From Science to Policy. (Zoonoser är sjukdomar som sprids mellan djur och människor om det är nån som undrar). Det har varit ett osedvanligt bra och genomtänkt program måste jag säga. Många bra inlägg. Mest fokus på UK, inte konstigt kanske.

Sånt som har varit på tapeten är tex prioritering när det gäller (insatser för att hantera) sjukdomar i allmänhet och zoonoser i synnerhet, problem med multiresistenta bakterier, behovet av att hantera zoonoser med ett helhetsperspektiv, vikten av samarbete inte bara mellan humanmedicinare och veterinärer utan även biologer, entomologer, klimatologer, sociologer, beteendevetare etc etc.
Idag har det handlat om livsmedelsburna zoonoser som campylobacter, salmonella och VTEC. EFSA var på plats och pratade bland annat om resultaten av dom Salmonella-baslinjestudier  som kommissionen sagt till alla medlemsstater att genomföra. För att få jämförbara värden på förekomst. Och för att sätta mål för framtiden förstås.

En av de första baslinjestudierna var den som inriktade sig på värphöns. Sen har det gjorts liknande undersökningar bland broilers, kalkoner, slaktsvin och nu är det snart dags för avelssvin. 
EFSA berättade om resultaten från värphöns- och broilerundersökningarna och i botten låg dom skandinaviska länderna, som väntat. Skyhögst låg Portugal och några av de nya medlemsstaterna. Ungefär 40% av värphönsbesättningarna i Portugal är infekterade med Salmonella. Den vanligaste serotypen var S.enteritidis som är en riktigt äcklig en för den är sån att när hönan lägger ägg så följer salmonellorna med inuti ägget...

Och Ken som älskar ägg!! Hoppas du hårdkokar och genomsteker dom älskling!
Det ser ungefär likadant ut på broilersidan är jag rädd.. Så räkna med att kyllingen är lite "extra kryddad" och ät den välstekt...!

image240


Inte helt oskyldig.

Kommentarer
Postat av: Ken

Ojdå. Ugh.

2007-11-07 @ 18:00:50
URL: http://hansen67.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0